2014. április 20., vasárnap

Elsősök közt jártam...

...kék ibolyát láttam, el akart hervadni, szabad-e...


Nos, ezeket a papírból hajtogatott, gondosan megragasztott, ívesen kivágott szárú virágokat nem lenne szívem megöntözni! A kis elsősök nagyon keményen és odaadóan dolgoztak. Többször is ellenőrizték a leírások alapján a virágfejek meghajtását, s türelemmel kivárták a sorukat a (szándékosan) 3 darab alaklemez birtoklásához. Voltak, akik annyira buzgók voltak, hogy anyunak és apunak, kistesónak, nagytesónak, nagymamának, nagypapának is tudtak virágot készíteni, de azért a többség az ablakban és az ajtón kapott helyet.

(Voltak egyedi elképzelések is a szár elkészítésével kapcsolatban. Tulajdonképpen ők a türelmetlenek, akik képtelenek voltak kivárni az alaklemezeket, de ötletesen áthidalták ezt a problémát!) 


Ezen a technika órán tudományosan bebizonyosodott, hogy a papírhajtogatás örömet okoz. Aki elkészítette a 3 kötelező virágát, az sárgarépát, madárkát, kutyát meg macskát hajtogatott, folytatva ezt a napköziben, és otthon is. Mi ez, ha nem sikerélmény? :)

Március 15-ét is méltó díszítéssel ünnepeltük: 


Először körül kellett rajzolni a pillangókat, majd kivágni, végül az ujjbegyeikkel bepöttyözni. Azt nem mondom, hogy mindenki elsőre megértette a feladatot, de két körbejárás elég volt hozzá. A trikolor lepkék után egyedi színek is előkerültek, majd' egy hónapig díszítették az osztálytermet!

Na, azért a folyosóról se feledkezzünk meg:


Ezt a technika órát ugyan nem én tartottam, de én is részt vettem a virágdíszek készítésében. Ki találja meg, melyiket csináltam én? 

(Hát persze, a renitens...)

Azért valljuk be, a gyerekeké sokkal jobb lett, s ők legalább betartották az utasítást:


Tehát szép lett a folyosónk, szép lett az osztálytermünk ajtaja és ablakai, most már készíthetünk szépséges dolgokat síkban is! 

A MUNKÁINK fal tanúskodik a csoportmunka működéséről, szeretetéről:

(Az ötletért köszönet Márta néninek a Kolonicsból!)

Mindezek mellett a fő attrakció az állatos (és bokros, fás, hidas, félsajtos, stb.) bábok készítése volt!


Ezen bábok bizonyítottan integrálhatóak magyar és matematika órákba is! 
(És persze napköziben is lehet gyártani, de csak ha kész a lecke!)

Nos, ennyi mindent lehet két és fél hónap alatt művelni egy elsős osztállyal! Bátran a kezükbe adhatjuk az ollót, a színes papírt, a krepp papírt és a ragasztót. A báboktól a virágos ablakdíszekig végig lehet követni a vágási (nyírási) képességük fejlődését, már ha van ilyen kifejezés, s a színek egymáshoz választásakor is többet gondolkodnak, próbálkoznak már.

Utolsó napomat csütörtökön töltöm köztük, s megköszönvén ezt a fergeteges időszakot,


 nem érkezem üres kézzel! ;)
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése