2011. január 21., péntek

Gyöngymozaik agyagtárgyra (avagy hogyan készítsünk őskori leletet)


Egyik legkedveltebb alkotásom ez a kb.4 cm magas agyagkancsó. Funkcióját nem tudja betölteni, mivel nagyon apró; űrtartalma a kisujjam térfogatával egyezik meg (szerintem mindenki tudja, mekkora egy kisujj, pontos adatokat nem áll módomban megadni!)
Hozzávalók: 
- agyagból készült edényke
(igen, tudom, hogy ami a képen van nem ugyanaz az edény)
- hobbiragasztó
(bármelyik hobbiboltban megvásárolható, tartós, közepes gyorsasággal száradó)
- színes gyöngyök
(kinek ne lenne egy nagy üveg tele katyvasztott, mindenféle méretű és nagyságú gyönggyel? :) )
- hobbilakk
(kicsit drágább, mint a hobbiragasztó, és nem szabad vizezni, mert a felület száradás után berepedezik... tapasztalat... de ha rendesen használjuk, vízálló, fényes felületet kapunk)

A ragasztót felkenjük a felületre, és a gyöngyöket egyesével (!) ráillesztjük. Nem ajánlom a belehempergetést, mert később leválhatnak róla a gyöngyszemek, vagy egymásra ragadnak, közöttük hézag keletkezik, csúnya lesz. Miután készen vagyunk, várunk, hadd száradjon még egy kicsit. Addig nézzünk meg egy rajzfilmet, mondjuk a Kung Fu Pandát.
Aztán következik az utolsó fázis: a lakkozás. Az egész felületet, vastag ecsettel bekenjünk lakkal, így fényes, egységes réteggé válik a sok gyöngy. Ez viszonylag hamar megszárad, még egy bögre kávé sem fér bele az időbe sajnos...

...és hogy hű maradjak a címhez: ha kedvünk van, keresünk egy jó kis földes helyet, és jól elássuk az elkészült edénykét! Hadd legyen belőle lelet az utókornak! (bár ha jobban belegondolok, 2012-ben úgyis világvége lesz, de ki tudja, miután a Föld darabokra hullik, majd az űrben lebegve megtalálja egy idegen faj az edényünket!!!) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése